Daniel Mecca, creatorul festivalului #BorgesPalooza: “Festivalul a încercat să îl demonteze pe Borges” (Rumania)

Jurnalistul și poetul argentinian Daniel Mecca (35 de ani) este creatorul festivalului #BorgesPalooza, a cărui a treia ediție a fost transmisă în direct pentru prima dată pe YouTube și Twitch și care în doar o săptămână a înregistrat peste 8000 de vizite. 

„Această nouă ediție a avut un efect surprinzător. Există o aviditate pentru cunoașterea operei lui Borges dincolo de mitul din jurul său. În acest sens festivalul încearcă să-l demonteze pe Borges, să elimine idolatria pentru a-l putea scoate din imaginea imobilă și a-l regândi. Are Borges nuvele dificile? Evident. Dar are și nuvele foarte simple. Festivalul e o invitație la relectură, pur și simplu, eliminând acea imagine de autor inaccesibil”, a asigurat creatorul festivalului realizat cu ocazia celebrării, marți, 24 august, a 122 de ani de la nașterea lui Borges. 

În acest sens Mecca a relatat că pe parcursul discuțiilor din cadrul #BorgesPalooza, desfășurate între 16 și 22 august, a fost abordat Borges din anii ’20, inchizitiv și avangardist; de asemenea, a fost abordat interesul său pentru Islanda, relevând strategia intervenției dinspre periferii spre centru. 

S-a discutat și despre Borges din sonete, despre literatura polițistă din opera sa și modul în care el a legitimat acest gen în epoca în care era considerat o literatură minoră. S-a discutat despre modul în care autorul lui Aleph folosește adjective, verbe și adverbe, despre prietenia sa cu Leopoldo Marechal și Xul Solar, precum și despre Borges aplicat erei Big Data și până la abordarea sa pornind de la piese ale formației Beatles. 

Invitații acestei ediții a festivalului #BorgesPalooza au fost scriitori, cercetători, critici literari și poeți argentinieni: Sylvia Saítta, Susana Villalba și Eduardo Mileo, Pablo de Santis, Carlos Gamerro, Claudia Aboaf și María Negroni, Walter Sosa Escudero și Federico Jeanmaire, Santiago Craig și María Rosa Lojo. 

Daniel Mecca este autorul volumelor de poezie „Spânzurați în fericire” (“Ahorcados en la felicidad”, 2009), „Liric” (Lírico”, 2014), „Haiku-uri jurnalistice” (Haikus periodísticos”, 2016) și „Începuturile sunt făcute din aer” (“Los inicios están hechos de aire”, 2020). Este creatorul și editorul paginii de internet «Dicționarul cărților» și al newsletter-ului „Poezie prin WhatsApp” care timp de 365 de zile trimite gratis o poezie pe zi. Realizează, de asemenea, podcastul „Restul e literatură”. În prezent ține seminarii despre Borges. 

În martie 2021 organizatorul festivalului a prezentat Monologuri borgesiene la teatrul Picadero. El a inițiat proiectul „Borge’s Jazz (o lecție improvizată despre Borges)” care a avut premiera la Muzeul de Artă Modernă de la Buenos Aires în augut 2019. De asemenea, a susținut pe rețelele sociale #BorgesChallenge cu ocazia celei de a 121-a aniversări a autorului. 

În primele ediții ale #BorgesPalooza, organizate în Instagram Live în 2020, au participat actrița Cecilia Roth, scriitoarele Silvia Hopenhayn și Claudia Piñeiro, profesorul și eseistul Martín Kohan, filosoful și eseistul Darío Sztajnszrajber, scriitorul și fizicianul Alberto Rojo, jurnalistul Eugenia Zicavo, artistul rock Diego Frenkel, scriitoarea și scenarista Virginia Cosin, scriitorii Guillermo Martínez și Santiago Llach, precum și artistul Abril Sosa.

Toate dialogurile desfășurate în cadrul festivalului pot fi urmărite gratuit pe canalul Youtube al lui Daniel Mecca  (https://www.youtube.com/hashtag/borgespalooza), precum și în contul său Instagram (@danielmecca).

Nota original: https://www.marginaliaetc.ro/daniel-mecca-creatorul-festivalului-borgespalooza-festivalul-a-incercat-sa-il-demonteze-pe-borges/